Recipe: Bihun goreng 'Singapore' Sedap
Bihun goreng 'Singapore'. Bihun goreng Singapore amat mudah untuk dimasak kerana ianya tidak memerlukan banyak bahan. Berbeza dengan bihun goreng yang biasa kita lihat, bihun goreng ini putih warnanya. Video cara-cara masak bihun goreng singapore simple di rumah.
Mari cuba bihun popular belah selatan iaitu bihun goreng Singapura. Berwarna putih dan menggunakan lada hitam untuk menghasilkan rasa pedas sensasi lada hitam. Resepi Bihun Goreng Singapura yang tidak asing lagi didalam menu atau hidangan masyarakat Malaysia. You can have Bihun goreng 'Singapore' using 7 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Bihun goreng 'Singapore'
- Prepare 1/2 of pek bihun.
- You need 1 cawan of udang kering ditumbuk.
- It's 4 ulas of bawang putih.
- You need 1/2 batang of lobak merah dihiris.
- Prepare 1 sudu teh of lada hitam.
- Prepare of Garam Himalaya secukup rasa.
- It's of Air secukupnya.
Tak pasti pula bagaimana masakan ini mendapat nama begitu dan apa kaitannya dengan. Anda penggemar bihun goreng Singapore, tapi tidak tahu cara memasaknya? Mungkin ada di antara anda yang pernah merasai keenakannya namun tidak tahu itu sebenarnya adalah bihun goreng. Barulah boleh dipanggil bihun goreng Singapore.
Bihun goreng 'Singapore' instructions
- Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan udang kering. Masak seketika.
- Masukkan sedikit air. Masukkan bihun. Gaul rata semua..
- Apabila hampir masak, masukkan lobak merah dihiris.
- Sedia dihidang.
Bihun ni menarik jika dihidangkan bersama taburan telur dadar yang dihiris halus supaya nampak lebih menarik. Bahan tumbuk halus Bihun Goreng is a popular hawker food where it is usually served on banana leaves similar to pancit habab together with makeshift chopsticks made with two lidi sticks. Bihun Goreng Singapore is very simple to prepare and delicious too. Top your Bihun Goreng Singapore with AJI-SHIO® to get the extra kick and take your bihun goreng to the next level! Demikianlah artikel tentang Resep Bihun Goreng Singapore.
Komentar
Posting Komentar