How to Make Ikan Siakap Masak 3 Rasa Istimewa
Ikan Siakap Masak 3 Rasa. Sesuaikan rasa garam, gula dan ajinomoto secukup rasa. Setelah kuah agak pekat berkilat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi. Isi ikan yang garing dan dinikmati bersama sos enak.
Untuk kuah, tumiskan semua bahan yang di cincang halus sehingga bau. Kami percaya rata-rata masyarakat Bercakap pasal masakan tiga rasa, hari ini kami akan paparkan menu ikan siakap masak tiga rasa Ikan siakap yang dibelah ala fillet (lebih rangup dan sedap). Nah, Kak Long kongsikan rahsia ni ye. You can have Ikan Siakap Masak 3 Rasa using 20 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Ikan Siakap Masak 3 Rasa
- Prepare 2 of ekor ikan Siakap saiz sederhana.
- You need 2 of sudu kecil garam.
- Prepare 1 of sudu kecil serbuk kunyit.
- It's 1 of sudu besar tepung jagung.
- You need 2 cawan of minyak masak (menggoreng ikan).
- You need 3 of sudu besar minyak masak (untuk menumis).
- It's 3 ulas of bawang putih.
- Prepare 7 of tangkai cili padi.
- It's 1 of inci halia.
- You need 1 batang of serai.
- It's 3 of sudu besar sos tomato.
- You need 3 of sudu besar sos cili.
- It's 2 of sudu besar sos tiram.
- Prepare 1 of biji bawang besar.
- It's 1 of biji tomato.
- Prepare 3 helai of daun limau purut.
- Prepare 1 of sudu kecil Ajinomoto.
- Prepare 1 of sudu besar gula.
- You need 1 of biji limau nipis (bersihkan ikan siakap).
- It's 1 of sudu air asam jawa (bersihkan ikan).
Masukkan bahan tumis ikan siakap kecuali cili dan nenas. Sebab lepas ni kena siapkan tempahan kek. Jom cuba :-) vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv Visit Our Channel For More : More Exciting Video For Watching : Resepi Siakap Stim Ala Thai Resepi Gulai Tempoyak Ikan Patin Mee Goreng Basah Simple Asam Pedas Ikan Patin Ala Kampung Resepi Labu. Daging kambing Ayam Ikan jenahak, merah, putih atau siakap Ikan kerisi, gelama, cencaru atau talapia.
Ikan Siakap Masak 3 Rasa instructions
- Ikan siakap dibersihkan dan direndam dengan air limau dan air asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir ikan. Toskan. Lumur garam dan kunyit. Biarkan 5 minit. Kemudian bila hampir hendak digoreng, lumur dengan tepung jagung. Panaskan minyak masak. Goreng ikan hingga masak/ garing. Toskan..
- Sediakan bahan untuk menumis. Ketuk serai dan bawang putih. Potong cili padi. Gunakan kuali yang lain. Panaskan minyak dan tumis hingga kekuningan. Masukkan semua sos dan daun limau purut. Kacau sebentar..
- Potong dadu nenas, bawang besar dan tomato dan masukkan ke dalam kuah. Kemudian masukkan garam, gula, Ajinomoto dan setengah cawan air. Kacau hingga mendidih dan kuah menjadi sedikit pekat..
- Tutup api dan curahkan kuah datas ikan siakap. Sedia untuk dihidangkan..
- Tips tambahan - Boleh juga masukkan lada benggala (Capsicum) ke dalam kuah. Daun sup dan daun bawang juga boleh ditabur diatas ikan..
Masukkan air asam jawa dan kacau hingga sebati. Sebenarnya siakap masak kengsom ini sangat mudah dan sedap untuk dinimati seisi keluarga. Lumurkan ke atas ikan siakap dan kukuslah hingga masak. Penggaraman ikan bertujuan agar ikan awet dan tidak cepat busuk. Namun, rasa asin pada ikan asin sangat kuat untuk lidah manusia.
Komentar
Posting Komentar