Easiest Way to Cook Asam Pedas Melaka Mak Jenap Istimewa
Asam Pedas Melaka Mak Jenap. Rambut disisir diikat rapi, Rambut empunya si Dara Cempaka, Turun temurun berkongsi resepi, Asam pedas Negeri Melaka. Kalau pergi Melaka memang tak sah kalau tak merasa asam pedas kan? Mesti ramai yang tercari-cari asam pedas ori dengan resepi turun-temurun.
Boleh sahaja ditukar dari ikan kepada ayam. Resepi itu, saya pelajari dari Norfaziah Sedapnya Azie,hubby saya org Melaka maka mmg asam pedaslah masakan kegemarannya. Kalau tak silap yang Azie masak ni asam pedas org. You can cook Asam Pedas Melaka Mak Jenap using 5 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Asam Pedas Melaka Mak Jenap
- You need 4 of senduk besar cili blend 3B.
- You need 2 of sudu besar asam jawa bungkus.
- You need 3 of sudu besar kunyit kisar.
- You need of Segenggam daun kesum.
- Prepare of Garam secukup rasa.
Asam Pedas is a Sour and Spicy Curry Soup, a wonderful example of the extreme chili content that's always welcome in Malaysia's local cuisine. In Malaysia this recipe originates in villages along the South East coastal region (including Melaka), and one of the best restaurants to have Asam Pedas is. Asam pedas merupakan sejenis hidangan Melayu yang popular di Melaka dan Johor. Cara untuk membuatnya juga tidak terlalu sukar dan tidak Kelazimannya, hidangan asam pedas bukan sahaja disajikan untuk keluarga di rumah, malah hidangan ini juga terdapat di kedai makan, restoran serta.
Asam Pedas Melaka Mak Jenap step by step
- Rendam dulu kepalan asam jawa dalam semangkuk air untuk lembutkan dia agar senang diramas nanti. Ketepikan dulu..
- Tumis cili blend 3B (cili kisar + bawang besar/merah + bawang putih + belacan) sampai pecah minyak atau garing..
- Ramas asam jawa yang direndam tadi untuk dapatkan airnya. Curah air asam jawa tu ke dalam kuali berisi cili yang dah garing tadi. Kacau rata-rata. Kalau kuahnya nampak pekat sangat, boleh tambah lagi air asam jawa dalam semangkuk dua. Boleh guna balik baki asam jawa yang dah ramas tadi. Tapi kalau nak lagi masam kuahnya, tambah je asam jawa sikit lagi sampai kena pada tekak..
- Tambah kunyit kisar dan garam secukup rasa. Kacau rata-rata dan biarkan kuah mendidih..
- Bila dah mendidih, tambah ayam atau ikan. Kecilkan api. Biarkan dalam 10-15 minit sampai ikan atau ayam masak..
- Siap! Asam pedas ni kalau disimpan lagi lama, lagi sedap rasanya sebab makin lama disimpan, makin pekat dan sebati kuahnya. Bila dah pekat tu, paling sedap pekena dengan roti canai. Sekeping pun tak cukup. Bertambah-tambah. Silap haribulan ukurlilit pinggang pun bertambah-tambah..
Asam Pedas Mak Ngah Parit Jawa. Visually inviting, brimming with bold flavours and easily accessible, there's no surprise why asam pedas has been a sleeper hit among the locals. The scarlet-hued gravy is imbued with tamarind juice, chillies and a range of spices, then chunks of fish and assorted vegetables are thrown in. Asam pedas Melaka memang menu wajib dicari apabila anda berada di Melaka. Di sini kami kongsikan beberapa restoran atau gerai yang wajib anda terjah jika ingin mencari asam pedas yang terbaik.
Komentar
Posting Komentar