Recipe: Tepung Pelita Istimewa
Tepung Pelita. Kuih tepung pelita merupakan sejenis kuih tradisional lembut. Berbeza dengan kuih tako yang terletak dalam daun pandan, kuih tepung pelita dimasak dalam acuan bekas daun pisang. Popular di Malaysia, Indonesia, dan Singapura.
Resepi tepung pelita yang saya kongsikan ni sangat mudah untuk disediakan kerana ianya tak perlu dikukus. Hanya perlu dimasak di atas dapur sahaja. Thousands of new, high-quality pictures added every day. You can have Tepung Pelita using 11 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Tepung Pelita
- You need of Lapisan Bawah.
- Prepare 4 cawan of air.
- It's 1 cawan of air pandan.
- Prepare 1 cawan of gula.
- You need 1 cawan of tepung jadung.
- It's of Pewarna hijau (ikut citarasa klau warna tak naik).
- Prepare of Lapisan Atas.
- It's 6 cawan of air.
- You need 1 cawan of santan.
- You need 1 cawan of gula.
- It's 1 cawan of tepung jagung.
Resepi Kuih Tepung Pelita - Kuih tepung lampu adalah antara kuih yang dekat dengan saya kerana sejak kecil saya suka makan lada tepung samada yang dibeli di Minggu Jelawat atau dibeli di kedai. Kuih tepung pelita adalah antara kuih yang sangat dekat dengan diri saya kerana sejak kecil gemar memakan kuih tepung pelita samada yang dibeli di Pekan Jelawat atau yang dibeli di kedai kopi di. Tepung pelita, identitinya sahaja pun sudah cukup memberitahu bentuk rasa kuih ini yang diperbuat daripada tepung gandum mahupun tepung beras yang diadun dengan santan cair dan kapur. Dalam banyak-banyak kuih tradisional di Malaysia ini, kuih pelita yang sangat digemari ramai.
Tepung Pelita step by step
- Untuk lapisan bawah dahulu, campur kan kesemua bahan2 dan kacau sehingga likat...
- Kemudian, terus isi lapisan hijau ke dalam bekas2 mengikut citarasa anda.. klau nak letak dlam bekas2 kecik bleh je.. nnt lapisan hijau tu akan jd pekat klau lmbt letak...
- Lepas tu kite buat lapisan atas dia pula, campurkan juga semua bahan utk kite buat lapisan putih tu.. kacau juga smpai likat...
- Lepas tu masukkan lapisan santan tu atas bekas2 yg dh diisi hijau td.. dan sejukkan...
- Okayy! Dah boleh makan.. hmm sedapp *.
Lebih-lebih lagi, pada bulan Ramadhan kerana kuih inilah yang sering dicari untuk juadah berbuka puasa. tepung pelita. Can call me tepung-pelita but I prefer Farihah. I don't mind if you want to use both. Resepi kuih tepung pelita ini memang senang untuk dibuat, letak dalam bekas aje. Kuih tepung pelita ini salah satu kuih kegemaran ramai apabila berkunjung ke bazar Ramadan.
Komentar
Posting Komentar