Recipe: Kuih Tepung Pelita #phopbylinimohd #batch18 Terbaik

Kuih Tepung Pelita #phopbylinimohd #batch18.

Kuih Tepung Pelita  #phopbylinimohd #batch18 You can cook Kuih Tepung Pelita #phopbylinimohd #batch18 using 12 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Kuih Tepung Pelita #phopbylinimohd #batch18

  1. It's of Bahagian bekas tepung pelita.
  2. It's Daun of pisang yang keras (orang panggil daun pisang kampung).
  3. It's Kotak of mancis (dibalut dengan plastik untuk dijadikan sebagai acuan).
  4. It's of Bahagian bawah (warna hijau).
  5. Prepare 6 cawan of air daun pandan.
  6. It's 1 1/2 cawan of tepung Beras cap gajah 3.
  7. It's 1 1/2 cawan of gula pasir.
  8. Prepare of Setitik pewarna hijau.
  9. It's of Bahagian atas (warna putih).
  10. Prepare 6 cawan of santan (daripada 1 biji kelapa parut putih).
  11. It's 1 cawan of tepung beras cap gajah 3.
  12. Prepare 1 sudu teh of garam.

Kuih Tepung Pelita #phopbylinimohd #batch18 instructions

  1. Mula-mula sediakan bekas kuih dulu. Daun pisang dibersihkan dulu, kemudian gunting empat segi tepat (lebihkan 1cm daripada saiz kotak mancis). Ambil kotak mancis, letak tengah2 daun pisang yang dipotong tadi, kemudian lipat bahagian tepi dan staplerkan. Buat sebelah lagi. Nanti dapat bentuk macam kotak. Sila lihat gambar untuk gambaran..
  2. Gunting bahagian atas sama rata untuk kemaskan bekas kuih..
  3. Ambil daun pandan dan kisar sedikit. Tapiskan untuk mendapatkan airnya..
  4. Campurkan air daun pandan, tepung beras, gula dan pewarna hijau dalam kuali/periuk. Kacaukan sebati. Pastikan tepung tidak berketul-ketul. Kemudian, nyalakan api dapur dengan api yang kecil atau sederhana sahaja..
  5. Kacau sentiasa bancuhan tepung agar tidak berketul-ketul. Kacau sampai bancuhan mula pekat dan berkilat cantik. Pada masa ini, bancuhan akan mula meletus-meletus. Cepat-cepat tuangkan bancuhan ke dalam bekas acuan kuih. Kemudian, ketepikan untuk disejukkan. (Nota: maaf, bahagian bawah ni tak cantik pula kejadiannya waktu buat ni ☺️).
  6. Untuk bahagian atas atau yang warna putih. Kisarkan sebiji kelapa parut putih untuk diambil santannya. Kemudian, campurkan santan tadi (dapatkan 6 cawan) dengan tepung beras dan sedikit garam. Kacau sebati sebelum api dinyalakan..
  7. Kacau atas api yang perlahan atau sederhana sahaja. Kena sentiasa kacau sehingga nampak dah nak mula pekat atau bancuhan sudah mula menggelegak. Tuangkan ke dalam bekas kuih di atas bahagian warna hijau tadi. Kemudian, sejukkan di dalam peti ais..

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Tart nenas cube Sedap

Recipe: Beehoon Goreng Tanpa Kicap Sedap

Recipe: Bihun Sejuk Kimchi Terbaik