Recipe: Ketam masak Lomak Cili Api versi nogori sembilan #phopbylinimohd #batch18 Istimewa

Ketam masak Lomak Cili Api versi nogori sembilan #phopbylinimohd #batch18. Perkongsian kali ini berkenaan dengan makanan laut. Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api yang sangatlah sedap. Bersihkan ketam, dan leraikan bahagian kaki yang bersepit.

Ketam masak Lomak Cili Api versi nogori sembilan #phopbylinimohd #batch18 Boleh juga dicairkan kuah dengan sedikit air jika terlalu pekat. Perlahankan api dan kacau supaya santan tidak berketul. Jadi untuk masak lemak hari ini, saya menggunakan Masak Lemak Cili Padi Nogori. You can have Ketam masak Lomak Cili Api versi nogori sembilan #phopbylinimohd #batch18 using 9 ingredients and 2 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Ketam masak Lomak Cili Api versi nogori sembilan #phopbylinimohd #batch18

  1. You need 1 kg of ketam.
  2. You need 3 of biji bawang merah.
  3. You need 10 of biji cili padi.
  4. It's 2 batang of serai.
  5. It's 1 of biji kelapa santan.
  6. You need 2 of inci kunyit hidup.
  7. It's 1 helai of daun kunyit.
  8. You need 2 keping of asam keping.
  9. You need of Garam dan bahan perasa.

Jom layan resepi di bawah ini. MENU ayam masak lemak cili api sememangnya terkenal di Negeri Sembilan. Cara penyediaannya ringkas manakala bahan diperlukan mudah didapati tetapi kata orang, teknik "Ada banyak versi ayam masak lemak seperti resipi ala Minang, Johor, Negeri Sembilan dan Melaka. Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api yang sangatlah sedap.

Ketam masak Lomak Cili Api versi nogori sembilan #phopbylinimohd #batch18 step by step

  1. Ketam dibersihkan dahulu. Bawang merah, kunyit hidup dan cili padi ditumbuk dahulu. Kemudian ketam dimasukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan yang ditumbuk tadi. Ketuk 2 batang serai dan dimasukkan kedalam periuk tadi bersama sedikit air..
  2. Masakkan ketam tadi sehingga menggelegak. Setelah menggelegak baru lah dimasukkan santan dengan api yang perlahan. Masukkan asam keping,garam dan bahan perasa. Sedia untuk dihidangkan dan dimakan bersama keluarga.

Che Nom sangat beruntung kerana ada seorang follower yang ikhlas. Masak Lemak Ikan Jenahak Versi Orang Berniaga Nasi Campur. Masak Lemak Cili Api adalah satu hidangan yang popular di Negeri Sembilan. Sebenarnya selain menggunakan daging salai, kita boleh juga nak masak ayam, ikan, ketam atau udang. Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api yang tak asing lagi, pastikan ketam yang segar dan hidangan anda menjadi lazat Ditulis oleh : Che' Nom.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Tart nenas cube Sedap

Recipe: Beehoon Goreng Tanpa Kicap Sedap

Recipe: Bihun Sejuk Kimchi Terbaik