How to Prepare Bubur Pulut Hitam Sedap

Bubur Pulut Hitam. Resepi simple kali ni saya nak share resepi bubur pulut hitam. Boleh buat untuk berbuka puasa @ dimakan pada bila-bila masa sahaja. Making this bubur pulut hitam requires a little more time as you need to soak the black glutinous rice Check out my other pulut hitam recipes: Pulut Hitam Chiffon Cake, Pulut Hitam Ogura Cake.

Bubur Pulut Hitam In old days, black rice was nicknamed "forbidden rice" because. Buat masa sekarang, Bubur Pulut Hitam Warisan Bonda dah tak available dah ya. Saya minta maaf atas semua yang menghubungi. You can cook Bubur Pulut Hitam using 11 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Bubur Pulut Hitam

  1. Prepare 1 cawan of beras pulut hitam.
  2. You need 4-6 cawan of air.
  3. It's 1-2 helai of daun pandan (simpul).
  4. Prepare 1/4 cawan of gula Melaka/ gula merah/ gula perang.
  5. You need 1/2 cawan of gula pasir.
  6. Prepare 1/2 of sdt garam halus.
  7. It's 1/2 cawan (1/2 kotak) of kecil) santan pekat.
  8. You need of Sos Santan.
  9. It's 1 cawan (1 kotak) of kecil) santan pekat.
  10. It's 1/4 of sdt garam halus.
  11. You need 1 helai of daun pandan (simpul).

Jika ada apa apa, saya akan maklumkan kepada semua kembali. In Malay language, it's called bubur pulut hitam. View Recipe Details Below "Bubur Pulut Hitam" refers to Black Glutinous Rice porridge. It is a very popular dessert in Singapore and Malaysia made with black glutinous rice.

Bubur Pulut Hitam step by step

  1. Bilas beras pulut hitam. Rendam semalaman/ 4-6 jam..
  2. Toskan beras pulut hitam & masukkan ke dalam periuk bersama dengan air serta daun pandan..
  3. Rebus beras pulut hitam sehingga empuk. Tambahkan air jika air rebusan hampir kering & beras pulut hitam masih belum empuk..
  4. Setelah beras pulut hitam empuk, masukkan gula Melaka, gula pasir, garam & santan..
  5. Kacau rata & biarkan bubur mendidih. Masak dengan api sederhana-perlahan supaya santan tidak pecah minyak. Sejukkan sebelum dihidangkan..
  6. Untuk sos santan, masukkan kesemua bahan ke dalam periuk. Renehkan seketika. Sedia untuk digunakan. Nota: - Dalam resipi ini, saya menggunakan 6 cawan air. Saya masukkan air sebanyak 2 kali (3 cawan + 3 cawan) semasa proses merebus beras pulut hitam..

Saya beli beras pulut hitam di Padang Besar semasa mengikuti program JJCM Utara bersama geng Alumni Kolej Ketiga Universiti Malaya baru baru ini. Serious sangat sedap bubur pulut hitam ini. Bubur pulut hitam merupakan sejenis bubur yang dibuat daripada pulut hitam, santan kelapa, nisan dan bahan-bahan lain. Pulut hitam ini akan bertukar ungu gelap apabila di masak. Saya tidak pernah memasak bubur pulut hitam ini tetapi saya tahu cara penyediaannya sangat mudah dan sangat simple.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Tart nenas cube Sedap

Recipe: Beehoon Goreng Tanpa Kicap Sedap

Recipe: Bihun Sejuk Kimchi Terbaik