Easiest Way to Prepare Roti Canai Rangup Istimewa
Roti Canai Rangup.
You can cook Roti Canai Rangup using 6 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Roti Canai Rangup
- Prepare 3 cawan of tepung gandum.
- You need 1 of hingga 1 1/2 cawan air - terpulang pada kualiti tepung.
- It's 1 of sudu besar marjerin.
- You need of Garam secukup rasa.
- Prepare 2 of sudu besar susu pekat manis.
- It's 1 of sudu besar minyak masak.
Roti Canai Rangup instructions
- 1 cwn Air + garam + susu (di kacau) = Bahan A.
- Bahan A di campur sedikit demi sedikit dgn tepong. Kemudian masukkan minyak dan marjerin. Uli sehingga menjadi doh yang tidak melekat pada tangan dan tutupkan dengan kain lembab selama 30minit..
- Setelah 30minit direhatkan. Bulatkan doh mengikut saiz yang diiginkan..
- Kemudian salutkan marjerin pada doh yang siap dibulatkan untuk elakkan dari melekat. Rehatkan lagi sekali lebih kurang 2jam..
- Siap utk di tebar dan dibentuk samada nak buat style 4 segi atau style sanggul/pusing..
- Setelah siap di masak, tepukkan roti canai dengan kedua belah tangan macam kat kedai tu...nanti baru timbul segala layer yg kat dalam tu..
- Petua semasa membuat Roti Canai:1. Untuk menjadikan roti canai itu LIAT = taruh minyak....2. 2. Untuk menjadikan roti canai itu CRISPY = taruh gula or tambah susu pekat manis....
Komentar
Posting Komentar