Easiest Way to Prepare Roti Canai Rangup Istimewa

Roti Canai Rangup.

You can cook Roti Canai Rangup using 6 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Roti Canai Rangup

  1. Prepare 3 cawan of tepung gandum.
  2. You need 1 of hingga 1 1/2 cawan air - terpulang pada kualiti tepung.
  3. It's 1 of sudu besar marjerin.
  4. You need of Garam secukup rasa.
  5. Prepare 2 of sudu besar susu pekat manis.
  6. It's 1 of sudu besar minyak masak.

Roti Canai Rangup instructions

  1. 1 cwn Air + garam + susu (di kacau) = Bahan A.
  2. Bahan A di campur sedikit demi sedikit dgn tepong. Kemudian masukkan minyak dan marjerin. Uli sehingga menjadi doh yang tidak melekat pada tangan dan tutupkan dengan kain lembab selama 30minit..
  3. Setelah 30minit direhatkan. Bulatkan doh mengikut saiz yang diiginkan..
  4. Kemudian salutkan marjerin pada doh yang siap dibulatkan untuk elakkan dari melekat. Rehatkan lagi sekali lebih kurang 2jam..
  5. Siap utk di tebar dan dibentuk samada nak buat style 4 segi atau style sanggul/pusing..
  6. Setelah siap di masak, tepukkan roti canai dengan kedua belah tangan macam kat kedai tu...nanti baru timbul segala layer yg kat dalam tu..
  7. Petua semasa membuat Roti Canai:1. Untuk menjadikan roti canai itu LIAT = taruh minyak....2. 2. Untuk menjadikan roti canai itu CRISPY = taruh gula or tambah susu pekat manis....

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Tart nenas cube Sedap

Recipe: Beehoon Goreng Tanpa Kicap Sedap

Recipe: Bihun Sejuk Kimchi Terbaik