Easiest Way to Make Roti canai pkp without rendam minyak Paling Sedap

Roti canai pkp without rendam minyak. Roti canai (pronunciation: /tʃanaɪ/), or roti chenai, also known as roti cane (/tʃane/) and roti prata, is an Indian-influenced flatbread dish found in several countries in Southeast Asia, including Malaysia. How to make authentic Malaysian flatbread or famously known as roti canai. Fluffy and soft with crispy edges.

Roti canai pkp without rendam minyak Lalu rendam adonan dalam minyak goreng. Roti canai adalah roti yang dipihkan, roti ini terkenal di Malaysia dan aceh. Cara Membuat Roti canai : Pertama-tama masukkan telur ayam, air hangat, dan minyak goreng dalam satu wadah. You can cook Roti canai pkp without rendam minyak using 7 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Roti canai pkp without rendam minyak

  1. Prepare 1/2 of Tepung Gandum.
  2. You need 1 of Biji Telur.
  3. It's 1 of Sb Gula.
  4. It's 1 of Sb Susu Pekat.
  5. You need 1 of Sb Marjerin.
  6. You need 2 Cubit of Garam.
  7. Prepare 1 of Mug air sejuk.

Lalu rendam adonan dalam minyak goreng. Roti canai antara sajian sarapan kegemaran ramai. Susun doh dalam bekas yang diisi minyak masak. Roti canai alias prata ini memang membutuhkan kesabaran tingkat dewa untuk membuatnya tapi layak dicoba di rumah!

Roti canai pkp without rendam minyak instructions

  1. Pecahkan telur, masukkan gula, susu, marjerin dan garam. Gaul sehingga sebati..
  2. Masukkan tepung dan gaul sehingga sebati. Pastikan tiada ketulan di dalam adunan..
  3. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli sehingga sebati (doh tidak melekat pada tangan).
  4. Rehatkan doh selama 5-10 minit..
  5. Uli semula sehingga doh menjadi lembut dan kenyal. (Lipat dan tekan doh berulang-ulang). Tips: lagi lama uli, lagi lembut dan gebu roti canai..
  6. Rehat dan tutup doh menggunakan kain lembap/plastic wrapper selama 30 minit..
  7. Selepas 30 minit, doh akan menjadi kenyal dan berpeluh. Bulatkan doh menjadi bola kecil kedalam bekas. (bekas haruslah disapu marjerin terlebih dahulu supaya tidak melekat).
  8. Salutkan bola doh menggunakan marjerin yang banyak. Tutup bekas menggunakan plastik wrapper atau kain lembap dan perap selama 3-4 jam dan sedia untuk ditebar dan digoreng. Siapppp 😊😊😊😊.

Membuat roti prata (paratha) atau roti cane (canai) memang gampang-gampang susah. Gampang karena bahannya yang sangat minim dan semua cukup diaduk saja. Beliau mula belajar cara buat roti canai dari rakan India Muslimnya selama empat bulan sebelum memulakan perniagaan. Sebelum ini, dia hanya guna minyak sapi untuk buat roti canai itu tetapi menurutnya, pelanggan tidak gemar rasa minyak sapi dan percaya ia meninggikan paras kolestrol. Roti canai adalah sejenis roti pipih (flatbread) dengan pengaruh India, yang banyak ditemukan di Indonesia.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Make Tart nenas cube Sedap

Recipe: Beehoon Goreng Tanpa Kicap Sedap

Recipe: Bihun Sejuk Kimchi Terbaik