Easiest Way to Cook Charkwetiau Basah Sedap Sedap
Charkwetiau Basah Sedap.
You can cook Charkwetiau Basah Sedap using 15 ingredients and 12 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Charkwetiau Basah Sedap
- Prepare of Udang basah (ikut suka nak banyak mn).
- Prepare of (Udang dikupas kulit dan kepala dan rebus dalam periuk.).
- Prepare 1 of peket Kwetiau.
- Prepare Sedikit of daun kuchai.
- It's Sedikit of taugeh.
- Prepare Sedikit of gula dan serbuk perisa.
- You need Sedikit of cili kering (direbus dan blend).
- It's of Minyak masak tuk mengoreng.
- Prepare Sedikit of kicap.
- You need of Telur (setiap kali masak tuk 1 hidangan guna 1 biji telur).
- It's of Kuah charkwetiau.
- It's of Kulit udang dan kepala udang.
- You need 7 ulas of bawang putih.
- It's of Sesenduk sos tiram.
- Prepare Sedikit of gula dan serbuk perisa.
Charkwetiau Basah Sedap step by step
- Kulit udang dan kepala udang direbus dalam periuk. Bila dh masak sejukkan.
- Bila dh sejuk, blend kulit dan kepala udang hingga hancur. Kemudian tapis semula kedalam periuk tadi..
- Sementara tunggu bahan diblend mendidih, tumbok bawang putih hingga hancur..
- Blend cili kering dan letak dalam bekas.
- Sudah mendidih letakkan bwng putih dan gaul rata, Letak sos tiram, gula dan serbuk perisa. Kacau hingga kuah bertukar menjadi coklat2 gitew seperti dlm gambar ni. Sudah bertukar colour dan dh masak blh la tutup api..
- Bahan2 kwetiau diletak dalam bekas dan dah boleh start memasak..
- .
- Step masak charkwetiau..
- Panaskan minyak sedikit, bila kuali dh panas masukkan sedikit cili boh yg diblend tdi. (Letak sedikit jer klau xnak pedas).
- Kemudian letak udang dan gaul seketika dan kemudian letak daun kuchai. (sila rujuk gambar diatas).
- Setelah tu tuangkan sedikit kuah charkwetiau kedalam kuali dan gaul lagi dan kemudian letak sedikit serbuk perisa, kwetiau dan pecahkan telur sebiji. Gaul rata dan last sekali brulah letak taugeh dan sedikit kicap..
- Charkwetiau basah is doneee!!..
Komentar
Posting Komentar